עו"ד יהודית מייזלס
/ הארץ

כיצד מתקיימים דיני משפחה בצל הקורונה

מערכת המשפט מתנהלת בהתאם להנחיות הממשלה, מה שמאלץ את חבריה לגלות יצירתיות ודינמיות. כך גם בכל הקשור לסכסוכי גירושין, מאבקים בין הורים ואפילו בנוגע לבדיקת רקמות בהולה

משבר הקורונה עומד ללוות אותנו לתקופה ארוכה, ונראה שאיתו גם ההנחיה לסגור את פעילות מערכת המשפט. על כן, שופטים ועורכי דין תרים אחר פתרונות יצירתיים ודינמיים למצב חירום זה, שאין לו תקדים וגם לא הנחיות ברורות.

כך למשל, לפני מספר ימים הוציא בית המשפט לענייני משפחה החלטה תקדימית של הרחקת אב מביתו ומילדיו למשך 14 יום, על אף שלא התקיים אף תנאי מתנאי החוק למניעת אלימות במשפחה. זה מה שקרה: איתמר ואיילת (שמות בדויים) מנהלים סכסוך גירושין, אך עדיין חיים יחד באותו בית עם שלושת ילדיהם. בסוף השבוע שעבר, לאחר שפורסם המסלול של אחד מחולי הקורונה, הסתבר שאיתמר היה באחת ממסיבות הפורים המצריכות בידוד. משגילתה איילת שאין בכוונתו של איתמר להכניס את עצמו לבידוד, היא לקחה את הילדים ועברה להתגורר עם הוריה, בעוד היא מגישה בקשה למתן צו הרחקה מאיתמר עד לסיום תקופת הבידוד הנדרשת על פי הנחיות משרד הבריאות.

עורך הדין שייצג את האם טען, בין היתר, כי התנהגות האב עולה לכדי הפרת סעיף 218 לחוק העונשין הקובע כי מי שמפיץ מחלה ברבים ברשלנות, דינו מאסר של שלוש שנים. בית המשפט נדרש לפתרון יצירתי, ובסופו של דבר אכן הוציא צו הרחקה כנגד האב למשך 14 יום.

מה נחשב לספרד?

בתיק אחר, עוד בתחילת התפשטות הקורונה בישראל, חזר האב מטיול באיים הקנריים שבאוקיאנוס האטלנטי ורצה לראות את ילדיו. גרושתו סירבה לאור ההנחיות, שחייבו את כל מי שחזר אז מאחת מארבע מדינות, בהן ספרד, להיכנס לבידוד. האב הגיש בקשה לבית המשפט, שבה טען שהאם חוטאת בניכור הורי ושהאיים הקנריים אינן חלק אינטגרלי מספרד. לבית המשפט הוגשו שלל ראיות כגון מפות גיאוגרפיות של ריבונות ספרד, וכן גזרי עיתונות בנוגע למחלת הקורונה. בית המשפט מצא עצמו עוסק באפידמיולוגיה, ובסופו של דבר העדיף את הנחיות משרד הבריאות וקיבל את עמדתה של האם.

גם במקרים בהם הורים השכילו לסיים את הגירושין שלהם בהסכם ברור, הם נתקלו פתאום בחוסר בהירות משום שמטבע הדברים במהלך הגירושין לא התפשטה מגיפה עולמית, שגרמה למוסדות חינוך להיסגר ולילדים להישאר בבית. או אז עולה השאלה היכן ישהו הילדים בזמן הזה – האם בהתאם לחלוקת הזמנים הרגילה בין ההורים, או שמא צריך להתייחס לתקופה כאל חופשת לימודים ממושכת, ואז הילדים שוהים לרוב מחצית מן הזמן עם כל הורה? ומתי העברת הילדים מהורה להורה צריכה להתבצע – האם בשעות הבוקר, או בשעה שאמור היה המוסד החינוכי להסתיים?

משרדי עורכי הדין העוסקים בדיני משפחה הוצפו בתקופה האחרונה בשאלות מלקוחות מן העבר, שלא ידעו כיצד לפרש את פרק חלוקת הזמנים בין ההורים. מחלוקות אלה לעיתים מצאו את פתרונן במשרדי עורכי הדין עצמם, ובמקרים אחרים הגיעו אל בתי המשפט. כמו במקרים בהם הורה אחד דרש שההורה האחר יתחלק חצי-חצי בטיפול בילדים על מנת שגם הוא יוכל לעבוד, או מנגד הורים שנזעקו כנגד התייחסות לתקופה זו כאל תקופת חופשה וחשבו שצריך להותיר לילדים לפחות את היציבות של חלוקת הימים בין ההורים על כנה.

לדיני משפחה בצל משבר הקורונה יש גם פנים כלכליים. בסכסוכי משפחה לעיתים מטיל בית המשפט, לבקשת אחד הצדדים, עיקול על רכוש כדי למנוע מבן/בת הזוג את האפשרות לבצע מהלכים עם הרכוש ובכך למנוע מהאחר לקבל את הזכויות המגיעות לו מכוח הנישואים. לאחרונה פנה אליי לקוח שהוטלו עיקולים על קרנות השתלמות שבבעלותו, וטען שבכל יום שעובר בו הקרנות לא נפדות, הן מפסידות אלפי שקלים. בית המשפט נדרש לבחון האם האופן שבו מגיפת הקורונה משפיעה על שערי הבורסה מצדיק לבטל את העיקול שהוטל ולתת הוראות חדשות ביחס לכספים שעוקלו. הדיון עדין מתקיים.

יש מקרים שבהם המחלוקת המשפטית על רקע משבר הקורונה היא אמיתית ונובעת מהסיטואציה החדשה, אולם בהחלט ניכר שיש גם מקרים שבהם אחד, או שני הצדדים, מנסים לנצל את המשבר להשגת הישג משפטי כלשהו. לשמחתי, בתי המשפט למדו בתוך זמן קצר לזהות ניסיון של אחד הצדדים להשיג יתרון בצל המשבר, והשופטים מתייחסים לכל סוגיה בזהירות ראויה לציון, בעיקר במקרים שבהם טובת הילד ובריאותו נמצאים במרכז.

זמנים חסרי תקדים דורשים תקדימים

בשבוע שעבר ניתנה גם החלטה תקדימית של בית המשפט לענייני משפחה על עריכת בדיקת רקמות לזוג הומואים, שהיו מוכרחים לעלות בבהילות על מטוס לארה"ב לפני שייסגרו השערים כדי שהתינוק שלהם, העתיד להיוולד שם בפונדקאות, לא יימצא ללא הוריו.

גם בכל הנוגע לעריכת מסמכים משפטיים עולה צורך להתאים את הכללים לרוח התקופה. מאחר שכולנו נדרשים להתאים את עצמנו למצב החדש ולהנחיות, אז גם עורכי דין ולקוחות נפגשים היום באמצעים וירטואליים ומוצאים דרכים יצירתיות לאמת מסמכים בדרך וירטואלית, כמו סקייפ או זום. בשבוע שעבר אפילו הגשתי בקשה חריגה לבית המשפט לאשר הסכם גירושין מבלי שהצדדים יצטרכו להופיע באופן פיזי בבית המשפט.

זוהי שעת מבחן, שבה שופטים, עורכי דין וגם האזרחים המתדיינים יכולים לבחור בפתרונות קונפליקטואליים, או לאמץ פתרונות יצירתיים הנתמכים בשכל ישר והיגיון בריא. גם במובן הזה, זו יכולה להיות שעתן היפה של משפחות בישראל.

 

טור זה נכתב הודות לקהילת עורכי הדין בדיני משפחה, שהתגייסו יחד בשעת חירום זו ושיתפו בסיפורים שמציפים את משרדם, ועל כך תודה.

מאמרים

לצפייה במאמרים נוספים

הארץ

משמעות פסק הדין: הורות שאינה גנטית היא נחותה

הארץ

דיני המיסים משפיעים על חייכם המשפחתיים יותר משהייתם רוצים לחשוב

הארץ

האם מוכרח אדם לגלות את נטייתו המינית האמיתית לפני החתונה?

הארץ

הורות לאחר המוות: באילו מקרים ניתן לקבל "תרומת זרע" ממת?

הארץ

כשהורים משתמשים בכלי שנועד להגן על ילדים, כדי לנטוש אותם

הארץ

על אף שגידלו ילד יחד, בית המשפט הישראלי לא יכיר בהם כהוריו

הארץ

מדוע בית המשפט מסרב להכיר בהוכחות לבגידה שנאספו באמצעות בילוש?

הארץ

הצעת חוק עומדת לשנות את האופן שבו אנחנו מסתכלים על זוגיות וכסף

הארץ

דניאל מכיר רק אותם כהוריו, עכשיו ייתכן שיילקח מהם

הארץ

המשבר הנוכחי פרץ דרך וירטואלית חדשה במשפט הישראלי

הארץ

הקשר בין אחים ואחיות מגיע סוף סוף לבתי המשפט בישראל

הארץ

צוף ואייל בסה"כ רוצים לחזור עם בתם התינוקת לישראל

הארץ

בית דין רבני אסר על אם לפגוש את ילדיה כי חזרה מתאילנד

הארץ

60% מהישראלים הולכים לעולמם מבלי שערכו צוואה. זה חבל

הארץ

הוא הוכיח שניהלה רומן באמצעות אפליקציית גט-טקסי. זה קביל?

הארץ

בימ"ש קבע את המובן מאליו: גם אבות הם הורים טובים

הארץ

מבחינה משפטית אין בישראל הרבה סיבות לגאווה

הארץ

הוא רצח את בת זוגו והתאבד, מי יורש את דירתם?

הארץ

מה חשב ביהמ"ש על רצונה של גרושה לעבור עם הילדים מאילת לתל אביב?

הארץ

גם בשנת 2019 גבר יכול לקבל מהרבנות היתר לשאת אישה שנייה, אבל אישה לא יכולה

הארץ

מה קורה כשתורם זרע חוזר בו מתרומתו?

הארץ

ביום ראשון קונים יחד כרטיס הגרלה, ביום שני נפרדים, ביום שלישי הכרטיס זוכה במיליון שקל. למי הולך הכסף?

הארץ

כך נחשבה לפתע אם ישראלית כמי ש"חטפה" את ילדיה מקנדה

הארץ

מה קורה כשאדם מותיר אחריו שתי בנות זוג?

הארץ

מדוע בית המשפט מסרב להכיר בהוכחות לבגידה שנאספו באמצעות בילוש?

הארץ

השבוע צעדנו עוד צעד בדרך להפיכת ישראל לפטריארכיה פונדמנטליסטית נוסח גלעד

The Marker

המוות ידוע מראש, אבל רק 40% מהישראלים שמתו כתבו צוואה

הארץ

המוות דורש תכנון, אבל החוק לא תמיד מאפשר

הארץ

הם היו בהליך גירושין כשלקה לפתע באירוע מוחי – האם מגיע לה לקבל את ירושתו?

הארץ

הוא רימה את אשתו במשך 20 שנה – האם הסכם הגירושין שלהם תקף?

הארץ

האם אפשר למנוע מאדם להפוך להורה?

דילוג לתוכן