ישראל, כפי שכולם יודעים לדקלם, היא מעצמת היי-טק. אך לא פחות מכך, אנחנו מעצמת עורכי דין -ולדעת רבים זה לא ממש משהו שיש להתגאות בו. קרוב ל-50 אלף עורכי דין רשומים בישראל, אך כמה מהם באמת טובים מאוד? עורכי הדין הכי טובים בכל תחום כבר מוכרים למדי, במיוחד בעידן שבו דירוגים שונים של משרדים ושל פרקליטים מתפרסמים כפטריות אחרי הגשם.
כדי לא לדקלם שוב את אותם שמות ידועים וכדי לתת הזדמנות לדור הבא לפרוץ, החלטנו הפעם לחרוג ממנהגנו ולבחור את יורשיהם של רם כספי, דליה טל, דוד חודק, פיני רובין, אלי זהר וחבריהם. חיפשנו את הצעירים המבטיחים ואת אלה שכבר נחשבים למובילים בתחומם, העובדים במגזר הפרטי ועומדים בקריטריון הגיל שקבענו.
תרנו אחר אלה שהראו ניצוצות של הברקה וטרם פרעו את שטר ההבטחה, כמו גם אחר מי שהוכיחו את עצמם ונטלו את המושכות לידיהם. המשימה לא היתה פשוטה כלל, שכן לעתים הצעירים אינם מוכרים לבכירי התחום; אחרים מתקשים לפרגן לצעירים, במיוחד כאלה ממשרדים מתחרים. חשבנו שלא יהיה הוגן להגביל את עצמנו במספר הצעירים שנבחרו בכל קטגוריה, אך גם לא עשינו לעצמנו חיים קלים והכנסנו רק את מי שגובש סביבו הקונצנזוס הרחב ביותר.
חלק מהשמות כאן אינם מוכרים לציבור הרחב ולעתים אף לא לברנז'ה. גם הבאנו בחשבון שלא כולם יסכימו עם כל בחירה ובחירה, אך יש לזכור שלא מדובר במדע מדויק. שמרו את הגיליון הזה ופתחו אותו בעוד 10 שנים לצד גיליון "הכי טובים 2021". סביר להניח שרוב השמות יופיעו שם כמובילים בתחומם.
כדאי לשים לב גם למספר הרב של צעירות מבטיחות, יחסית למיעוט הנשים המובילות כיום במקצוע. הנה לפניכם נבחרת הפרקליטים – הדור הבא.
משפט פלילי וצווארון לבן
רועי בלכר (זליגמן ושות') / ד "ר גרשון גונטובניק (ד"ר י. וינרוט ושות') / דרור מתתיהו (דולן, דמארי, מתתיהו) / איריס ניב-סבאג (שינמן-נגב) / ירון קוסטליץ (ד"ר י. וינרוט ושות') / רונן רוזנבלום
תחום המשפט הפלילי היה מאז ומתמיד "One Man Show", בשעה שעל תיקי הצווארון הלבן מקובל לעבוד בצוותים, כיוון שהם בדרך כלל מורכבים יותר. תיקי הצווארון הכחול הם לרוב מורכבים פחות ואינם דורשים יותר מעורך דין בכיר אחד ומתמחה או עורך דין זוטר נוסף.
עורך דין פלילי טוב הוא כזה שיודע לזהות את הפרצות בחוק, מכיר את התקדימים המשפטיים ובעל הופעה רהוטה בבית המשפט. עליו לדעת גם לתמחר את הסיכונים עבור הלקוח שלו ו"לקפוץ" על הסדר טיעון טוב כשצריך.
העובדה שפרקליטי העבריינים אוהבים לעבוד "סולו" לצד ריבוי עורכי הדין הפליליים הביאו לכך שלא היה אפשר להגיע לקונצנזוס סביב צעירים מבטיחים, אף שברור שקיימים כאלה הבולטים יותר מאחרים. בין היתר, שמענו את ההסבר שלדור הצעיר בתחום "אין אומץ, שאר רוח ויצירתיות", שהוא נמנע מלנהל משפט עד הסוף ולהסתכן בהרשעה ולכן מעדיף לללכת על הסדרי טיעון. "הם עסקני משפט, לא עורכי דין", האשים אחד הסנגורים הבכירים בארץ. "כשרק עושים עיסקאות, אי אפשר להבריק והבינוניות משתלטת".
בין אם הוא צודק או לא, על דבר אחד אי אפשר להתווכח: המשפט הפלילי הוא התחום היחיד שבו חוסר הפרגון של עורכי הדין ניכר לעין. הפליליסטים הבכירים פשוט התקשו להמליץ על מי שאינו הם עצמם. מי ששמם בכל זאת הוזכר, אך לא בצורה שתאפשר
להכניסם לרשימה, היו עורכי הדין אורי קינן, שרון נהרי, דורון נוי, שירה מרוז וליה פלוס.
בתחום הצווארון הלבן התמונה ברורה הרבה יותר וגם הפרגון גדול בהרבה. שימו לב למטאור ירון קוסטליץ, שלדעת רבים הוא יעקב וינרוט הבא. לא במקרה שר החוץ אביגדור ליברמן, בועז הרפז מפרשת מסמך הרפז, איש העסקים מיכאל צ'רנוי ואחרים שכרו את שירותיו. והוא רק בן 34.
גם עו"ד רועי בלכר, העובד בצמוד לעו"ד אלי זהר בייצוגו של אהוד אולמרט, זוכה להערכה רבה. את עו"ד איריס ניב-סבאג ניתן כבר לשייך לדור השלישי במשרדו של דן שינמן, שאיפשר לה להוביל תיקים בשלב מוקדם יחסית. עו"ד רונן רוזנבלום בולט בתחום: ברגע שפשט את מדי הקצין ביאחב"ל, הוא פתח משרד עצמאי ובנה אותו בשתי ידיו, מבלי שנסמך על שולחנם של אחרים.
עו"ד דרור מתתיהו הוא יוצא המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה ומטפל בין היתר בעו"ד אורי מסר ובחשודים בפרשת הולילנד. עו"ד ד"ר גרשון גונטובניק, החוטא בליטיגציה פלילית ואזרחית-מנהלית כאחד, היה בצוות שייצג את צחי הנגבי וכיום הוא בצוות המגן על הבוס שלו, עו"ד יעקב וינרוט.
שמותיהם של אלירם בקל ממשרד בעז בן-צור ושל יפעת מנור-נהרי ממשרדם של גיורא אדרת ונתי שמחוני, הוזכרו כמי שעשויים לפרוץ בשנים הקרובות. בינתיים נטל ההוכחה מוטל על כתפיהם.
ליטיגציה אזרחית
יוסי אשכנזי (הרצוג פוקס נאמן ושות') / נדב ויסמן (מיתר ליקוורניק גבע & לשם ברנדויין ושות') / מיכאל וקנין (מ. פירון ושות') / ד"ר גלעד וקסלמן (הרצוג-פוקס-נאמן) / רוני לפן (ניר כהן, לשם ושות') / ניר מילשטיין (שניצר-גוטליב-סאמט) / אופיר נאור (נאור-רשט) / צפריר נגבי (פישר, בכר, חן, וול, אוריון ושות') / גילעד פורת (ברקמן-וקסלר-בלום) / רוני פלג (מיתר, ליקוורניק, גבע & לשם, ברנדויין ושות') / ישראל ציגנלאוב (בלושטיין, בר-קהן, ציגנלאוב ושות') / רן שפרינצק (ארדינסט, בן-נתן ושות')
בישראל, זה לא סוד, אוהבים מאוד להתדיין, ורבים אומרים כי מי שתורמים לכך לא מעט הם דווקא עורכי הדין. הבוררות עדיין לא מהווה אלטרנטיבה אמיתית עבור רוב הציבור, העומס בבתי המשפט רק הולך וגובר, וכבר נתקלנו השנה באחת מתוצאותיו המצערות: התאבדותו של השופט מוריס בן-עטר ז"ל.
עורכי דין רבים מאוד עוסקים בתחום הליטיגציה, ובכל משרד קיימים כמה צעירים ששואפים להיות אמנון גולדנברג, יגאל ארנון ורם כספי הבאים. ליטיגטור טוב הוא כזה שמכיר את התיק על בוריו, בעל יכולת אלתור והופעה אלגנטית ומרשימה בבית המשפט. הוא יודע להתמקד בעיקר ולא בטפל, הוא יודע להקדים בצעד אחד את הצד השני, אומן בתחום החקירה הנגדית, מהיר מחשבה מסוגל לאלתר – וכל אלה צריכים להתבטא בשורה התחתונה: ניצחון בתיקים קשים.
בתחום זה קל היה לזהות כמה ליטיגטורים שבעיני עמיתיהם כבר ביססו את מעמדם כדור הבא: יוסי אשכנזי מהרצוג פוקס-נאמן, נדב ויסמן ממיתר, וצפריר נגבי מפישר-בכר-חן. מיכאל וקנין ממשרד פירון זוכה אף הוא להערכה רבה בברנז'ה, וכך גם ישראל ציגנלאוב.
גם את שמותיהם של ד"ר גלעד וקסלמן, רוני פלג, רן שפרינצק, גלעד פורת, ניר מילשטיין ורוני לפן – חלקם רק צעירים בתחילת דרכם – סביר להניח שנשמע בשנים הקרובות לא מעט. כדאי לשים לב לעו"ד אופיר נאור, שתפס נישה של ליטיגציה הנחשבת אגרסיבית יותר. זה לא ממש מפתיע בהתחשב בכך שהמורה הרוחני שלו היה ד"ר יוסי שגב, שבמשרדו נאור עבד כשותף.
שמות נוספים שזכו להערכה אך לא נכנסו השנה לרשימה הם אלי בורשטיין ממשרד צלרמאיר-פילוסוף, דורון טאובמן ממשרד כספי ושות', בעז פייל מיגאל ארנון וערן בצלאל ממשרד ש. הורוביץ.
דיני עבודה
אלינור אהרונסון (אשר חלד ושות') / אורלי ג'רבי (הרצוג-פוקס-נאמן ושות') / אפרת דויטש / רפי הולין (הולין ושות') / מיכל ז'ילוני (חיים ברנזון) / אלי כהן (בני מ. כהן ושות') / אסתי נדל (רובין-שמואלביץ) / אלון נוי (נ. פינברג ושות') / טל קרת (זיסמן-אהרוני-גייר)
בעידן שבו המודעות לזכויות העובדים הולכת וגוברת, בתי הדין לעבודה המשיכו גם בשנה החולפת לפתח ולשכלל את ההגנה על זכויות העובדים. השנה שבה פרש נשיא בית הדין הארצי סטיב אדלר תיזכר בעיקר כשנה שבה התמודד בית הדין עם תופעת התחרות בין ארגוני עובדים על הזכות להיחשב לארגון היציג במקום העבודה – וגם כשנה שבה האפשרות להגיש תביעות ייצוגיות בתחום החלה לקבל גושפנקה רשמית עם הגמשת הקריטריונים.
בשנה זו החמירו בתי הדין עם מעסיקים שהפרו את זכויות העובדים, הן בפסיקת פיצויים גבוהים יותר והן בענישה הפלילית, אך במקביל החמירו גם עם עובדים שהפרו את אמון מעבידיהם.
עורך דין טוב בתחום זה זקוק לרגישות גבוהה ולהבנה טובה בפסיכולוגיה ובדינמיקה של יחסי העבודה, שהם עדינים ומורכבים, בין היתר משום שמדובר ביחסים ארוכי טווח בין צדדים שקיימים ביניהם פערי כוחות.
דיני עבודה הוא אחד משני תחומי המשפט היחידים שבהם איתרנו יותר צעירות מבטיחות מאשר צעירים מבטיחים. בלא צורך באפליה מתקנת, בהחלט היה כאן שוויון הזדמנויות בעבודה.
הכוכבת הבלתי מעורערת של התחום בקרב הדור הצעיר היא עו"ד אורלי ג'רבי, מנהלת המחלקה לדיני עבודה במשרד עורכי הדין הגדול בישראל הרצוג-פוקס-נאמן ושות'. מקרב אנשי המשרדים הגדולים התברגה לרשימה עו"ד טל קרת, האחראית לתחום במשרד זיסמן, אהרוני, גייר ושות'.
אבל דיני העבודה הם בעיקר תחום של "משרדי בוטיק", וכמעט בכל אחד מהמשרדים הבולטים ניתן לאתר את מי שמסתמנים כיורשים של ראש המשרד. אליהם הצטרפה אפרת דויטש, שצמחה במשרדי הבוטיק ופרשה כנפיים עצמאיות.
שני שמות בולטים בתחום שנותרו מחוץ לרשימה רק משום שעברו אך במעט את הגיל הקובע הם עו"ד סיגל פעיל ממשרד אריאל שמר, המייעצת לארגון המורים במאבקיו הבלתי פוסקים, ועו"ד רם גורודיסקי, הנחשב לפורץ דרך בכל הקשור לתביעות ייצוגיות בתחום דיני העבודה.
דיני משפחה ומעמד אישי
עמרי דרור (שמואל מורן) / אורית דרור-הראל / שרון זינגר (יורם ירקוני) / רוברט ליכט-פטרן (יוסי מנדלסון) / יהודית מייזלס / שירי מלכה / רועי סידי (סידי עורכי דין) / שירי קוברסקי (אבנר זינגר) / יפעת שרון-הדס (שמוליק מורן)
תחום דיני המשפחה והמעמד האישי מזכיר במאפייניו את המשפט הפלילי: כל כולו משרדי נישה, שבהם מועסקים עורכי דין מעטים. אך בעוד הפליליסטים מוכרים מאוד בציבור בשל החשיפה התקשורתית שהם זוכים לה, כאן המצב הפוך.
סביר להניח שאת רוב השמות ברשימה לא תכירו. עורכי הדין בתחום זה פועלים מאחורי הקלעים – הן בניהול משא ומתן על הסדרי גירושין והן במאבקים בבתי המשפט לענייני משפחה, המתנהלים בדלתיים סגורות. מאחר שמדובר בתחום רווי יצרים ורגשות, עורך דין טוב הוא בעל אינטליגנציה רגשית ואוזן קשבת ללקוח, הוא מתנהל עם הצד השני באלגנטיות ולא באגרסיביות יתרה, דואג להנמיך את הלהבות ולחשוב על פתרונות יצירתיים – אך מצליח להעניק תוצאה טובה ללקוח שלו. דבר נוסף: עליו להתגבר על תאוות הפרסום ולשמור על דיסקרטיות בענייני הלקוח.
מי שמסתמנים כ-3 הכוכבים המובילים בתחום הם עו"ד יהודית מייזלס, בעלת משרד עצמאי ברמת גן; עו"ד רוברט ליכטפטרן, העובד כשכיר במשרדו של עו"ד יוסי מנדלסון, מהבכירים בתחום; ועו"ד רועי סידי, שתפס את המושכות במשרד של אביו ג'קי סידי.
על הלקוחות שייצגו הצעירים המבטיחים קצת קשה לספר בשל הסודיות הנדרשת, אולם ניתן לספר שחלק מהפרקליטים הכלולים ברשימה כבר עובדים בעצמם על תיקים של ידוענים כאלה ואחרים.
ברשימת "הכי טובים" של 2010 בתחום המעמד האישי כל הנבחרים היו גברים. מבט חטוף ברשימת הצעירים המבטיחים מגלה נתון מעניין: 6 מבין 9 הצעירים הן נשים. הסיבה לכך היא שבעשור האחרון הנשים משתלטות על התחום, שעד לפני 30-20 שנה היה נחלת הגברים. גורמים בענף מספרים שכיום קשה לגייס אפילו מתמחים מהמין הגברי. אגב, מי שלא נכללה ברשימה משום שחרגה במעט מקריטריון הסף הנוקשה היא עו"ד רות וולפנר-דיין.
דיני מסים
רחל אלוש (גולדפרב) / יאיר בנימיני (יגאל ארנון) / שי ברגר (מאיר מזרחי) / ניר הורנשטיין (אלתר ושות') / שלומי וקנין (מאיר מזרחי) / אורי כליף / בני כליפי (שבלת ושות') / גיא כץ (הרצוג פוקס-נאמן ושות') / אבישי מלכה / ירון סבר (גולדפרב) / מיכל סולומונוביץ' (זיו שרון ושות') / יניב שקל (שקל ושות')*
בימים שבהם פרשת השחיתות ברשות המסים גוועת לה בשורה של הסדרי טיעון עם הבכירים המעורבים בה, צצה ועלתה לה פרשה חמורה אחרת – שבה אחד מבכירי הרשות מואשם בכך שסחט, איים וקיבל שוחד מנישומים תמורת הקלות במס. אבל לפחות 2010 תיזכר עבור הציבור כשנה שבה התלבשה הרשות על הזמרים המזרחיים.
לעורך דין בתחום המסים נדרשת בראש ובראשונה ידענות משפטית. חוקי המס הם רבים וסבוכים וחובה להתמצא בהם. מעורך דין טוב בתחום נדרשת יכולת לתכנן מראש ובעיקר חשיבה יצירתית ומקורית. תכנון מס לא נכון עלול להפוך לעיסקה לא כדאית. לכן אסור שתכנוני מס אגרסיביים יהיו מילה גסה עבורו – אבל עליו לדעת את קו הגבול בין האפור לשחור כדי לא לסבך את הלקוח בפלילים. אה, וכדאי גם שתהיה לו מערכת יחסים טובה עם רשויות המס. זה לעולם לא מזיק.
בכל משרד עורכי דין גדול קיימת מחלקת מיסוי, אך "בוטיקי המס" עדיין פורחים להם. כך תוכלו למצוא ברשימה שותפים ואף שכירים במשרדים הגדולים לצד עורכי דין במשרדי הבוטיק. אגב, הבדיקה העלתה שאנשי המשרדים הגדולים מכירים ומוקירים בעיקר את עמיתיהם במשרדים הגדולים, ולא במשרדים המתמחים.
בתחום זה התקשינו לגבש הסכמה רחבה סביב מי שנחשב לכוכב העולה בתחום. מי שהיה הכי קרוב לכך הוא עו"ד יניב שקל, העובד באחד המשרדים המובילים בתחום, שבראשו עומד דוד שלו משה שקל. שימו לב שמשרד הבוטיק של מאיר מזרחי, שנחשב לאוטוריטה בתחום הנישתי של מיסוי מקרקעין, מחזיק שני צעירים שנחשבים לכוכבים עולים.
צעירים נוספים שזכו להכרה אך לא הצליחו להתברג לרשימה: אריה ליבוביץ', ליאור נוימן (ש. הורוביץ ושות'), רני שוורץ (תדמור ושות') ואיתן אסנפי.
מיזוגים ורכישות
ליאור אורן (צלרמאיר-פילוסוף) / גדי אזור (ד"ר ליפא מאיר ושות') / יעקב אנוך (מ. פירון ושות') / אמנון אפשטיין (אפשטיין-רוזנבלום-מעוז) / רונן בהרב (הרצוג-פוקס-נאמן ושות') / ערן בן-דור (זיסמן אהרוני גייר) / עידו ברש (ש.פרידמן ושות') / חיים גואטה (הרצוג-פוקס-נאמן ושות) / דובי זולטק (גולדפרב) / עופר חנוך (גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג) / ערן יניב (פישר-בכר-חן) / יאיר כספי (כספי ושות') / רענן לרנר (מיתר, ליקוורניק, גבע & לשם ברנדויין) / תומר מהרשק (פרופ' יובל לוי ושות') / מוטי מלכה (ש. הורוביץ) / יואל נאמן (תדמור ושות') / דורון סגל (גולדפרב) / גיא פירר (ש. הורוביץ) / דניאל פסרמן (גורניצקי)
בשנה החולפת, כמו בקודמותיה, בוצעו עיסקאות רבות שבהן נרכשו ומוזגו חברות ישראליות וזרות – דבר שסיפק עבודה רבה למשרדים המסחריים. פעילותם של עורכי הדין הבכירים בתחום כבר מזמן חצתה את גבולות הגזרה המשפטית: הם מחפשים הזדמנות עסקיות עבור הלקוח, משדכים בין לקוחות, נותנים ייעוץ כלכלי, אחראים לבדיקת הנאותות ומנהלים את המשא ומתן האינטנסיבי והמתיש, בעודם זמינים 24 שעות ביממה. לא במקרה הם מכונים "תופרי העיסקאות".
מעורך דין טוב בתחום נדרשת משפטנות, יצירתיות ויכולת "לתפור" ללקוח מה שהוא באמת צריך. עליו להיות מסוגל לבחון את העיסקה דרך עיני הלקוח, במשקפיים עסקיים. הוא צריך לדעת להתמקד גם בפרטים הקטנים, אך בד בבד להבחין בין עיקר לטפל.
אז מי יהיו יורשיהם של רם כספי, מיקי צלרמאיר, דליה טל ושאר הבכירים בתחום? בדרך כלל אלה שמשמשים כיד ימינם יושבים איתם בחדרי המשא ומתן של בכירי המשק ונחשפים לעיסקאות הענק. מאחר שהעיסקאות מעסיקות מדי יום את רוב המשרדים המסחריים הגדולים והבינוניים, זה התחום שבו נבחרו הכי הרבה מבטיחים ומובילים. עורכי דין רבים עוסקים בתחום הלוהט, וכמעט לכל המשרדים המרכזיים יש כאן נציגות.
מי שמסתמן ככוכב של התחום הוא רונן בהרב מהרצוג-פוקס-נאמן ושות', שגדל אצל דליה טל, עורכת הדין של הבנקים. אחרי שהיה 6 שנים יד ימינה במשרד קנ טור-אלחנני-טל, הוא עבר למשרד הרצוג והפך לצעיר המוערך ביותר בעיסקאות מימון, רכישות ומיזוגים.
שם בולט נוסף הוא יאיר כספי ממשרדו של רם כספי (אין קרבה משפחתית). בשנים האחרונות לא ניתן למצוא כמעט עיסקה גדולה שכספי הוותיק לא היה מעורב בה, ובכל מקום שהוא נמצא (קבוצת תשובה, אי.די.בי, החברה לישראל, בני שטיינמץ ועוד) תמצאו את כספי הצעיר לצדו.
את השלישייה המובילה משלים דניאל פסרמן, המחלק את זמנו במשרד גורניצקי בין עיסקאות מיזוג ורכישה בינלאומיות לבין תכנוני מס יצירתיים והובלת תחום ה-Private Equity במשרד. עם לקוחותיו נמנות הקבוצות תשובה, חבס, בני שטיינמץ, הפניקס, קומברס ועוד.
הגבלים עסקיים
שי בקל (תדמור ושות') / חגי דורון (ש. הורוביץ) / מזור מצקביץ' (אפשטיין, חומסקי, אסנת ושות') / מתן מרידור (אגמון ושות') / טלי סלומון (פישר-בכר-חן) / ד"ר איתי פלדור (תדמור ושות') / גל רוזנט (הרצוג-פוקס-נאמן ושות') / מיכל רוטשילד (ארדינסט, בן-נתן ושות')
תחום ההגבלים העסקיים הוא מתחומי המשפט הסבוכים והמורכבים ביותר. מעבר לבקיאות המשפטית ולעדכניות הנדרשת, שכן מדובר בתחום צעיר ומתפתח מאוד, נדרשת הבנה עסקית וכלכלית. התחום משפיע על ההתנהלות היומיומית של החברות במשק, במיוחד בשנה שבה במחלקת החקירות של רשות ההגבלים העסקיים עבדו שעות נוספות.
בשבועות האחרונים חלו זעזועים ברשות בשל הטונים הצורמים שליוו את בחירתו של פרופ? דייויד גילה לממונה הבא. בצד זאת, כתב האישום נגד שופרסל חשף טפח בנוגע לאחורי הקלעים של עולם השיווק והקמעונאות. המורכבות של התחום מביאה לכך שמשרדים מעטים בלבד מתמחים בו.
מעורך דין טוב בתחום נדרש ידע כלכלי והבנה של עולם העסקים והיומיום של החברה. כמו כל יועץ משפטי טוב באמת, גם עורך דין בתחום ההגבלים צריך לדעת לא רק לומר "לא" – אלא להתאים לחברה פתרון שיאפשר ל"לא" להפוך ל"כן", במגבלות החוק כמובן.
פרקליט טוב יהיה יצירתי מספיק כדי לקחת את הלקוח למחוזות חדשים שהחוק טרם הגיע אליהם. עם זאת, עליו לשמור על הלקוח מפני עצמו – ולשם כך הוא זקוק לעמוד שדרה חזק. מנהלים רבים לא מוכנים לקבל סירוב, ולעתים הוא יידרש לעמוד על רגליו האחוריות – גם במחיר של פרידה מהלקוח.
בכל הנוגע לדור הבא שיחליף את צבי אגמון, דודי תדמור, רובי בכר ועמיתיהם, נדמה כי 3 עורכי דין בולטים יותר מכולם: ה"ותיקים" חגי דורון מש. הורוביץ וגל רוזנט מהרצוג-פוקס-נאמן ושות', והכוכב העולה מתן מרידור (לא טעיתם, מדובר בבן של) מאגמון ושות'. מרידור רק בן 36 וכבר מייצג יחד עם צבי אגמון את שופרסל ואפי רוזנהויז ואת בנק הפועלים בערר על קביעת הממונה בנוגע לתיאום העמלות.
גם ד"ר איתי פלדור מתדמור ושות', לשעבר תובע פלילי וראש צוות ברשות ההגבלים, זוכה להכרה בתחום. בקרב הצעירים יותר בלטו שמותיהם של שי בקל מתדמור (לשעבר ראש צוות המיזוגים ברשות) ומיכל רוטשילד מארדינסט, בן- נתן ושות'.
עו"ד זיו אברמוביץ ממשרד לפידות מלכיאור-אברמוביץ' נחשב לאחד מאלה שצפויים להוביל את התחום בשנים הקרובות, אך הוא אינו נכלל ברשימה משום שחגג את יום הולדתו ה-41 שבועיים מאוחר מדי.
אנרגיה ותשתיות
אדם איתן (הרצוג-פוקס-נאמן ושות') / אמנון אפשטיין (אפשטיין-רוזנבלום-מעוז) / סיימון ג'פה (ברנע ושות') / גלעד וינקלר (פישר-בכר-חן) / רון ורד (יהודה רוה) / נעה מי-דן (לוי, מי-דן ושות') / מרק פיליפס (הרצוג-פוקס-נאמן ושות') / אפרת שפירא-אורן (תדמור ושות')
תחום התשתיות, שנתפס בעבר כאפור, קיבל צבע עם כניסתם של גורמים פרטיים למימון הפרויקטים עתירי ההון. השנה נפתח הנתיב המהיר לתל-אביב, החלו נסיעות המבחן של הרכבת הקלה בירושלים ושוק תגליות הגז רחש יותר מתמיד.
תחום האנרגיה קיבל גם הוא זריקת מרץ בעיקר בזכות האנרגיות המתחדשות. בישראל יש פוטנציאל גדול בעיקר לתחום האנרגיה הסולארית ואנרגיית הרוח בהשוואה לשאר מקורות האנרגיה המתחדשת. בתחילת 2010 פרסם משרד התשתיות את מדיניותו ואת יעדיו בכל הנוגע לייצור חשמל באנרגיות מתחדשות. למרות ההשקעה הרבה במחקר בתחום ורישום הפטנטים, כיום רק שיעור קטן מצריכת האנרגיה מקורו באנרגיה מתחדשת.
בתחום הצעיר והדינמי עורכי הדין פועלים במישור הרגולציה המסובכת והרבמשרדית, בקידום חקיקה בנושא ובסוגיות משפטיות חדשניות כגון היטל השבחה למתקנים פוטו-וולטאיים, זיקה לקרקע לצורך קבלת רישיונות חשמל, תנאי רישיונות חשמל ועוד. מכאן שעורך דין טוב בתחום נדרש להיות יצירתי וחדשני.
שני השמות המובילים בתחום התשתיות הם נעה מי-דן ממשרד לוי, מי-דן ושות' ואדם איתן מהרצוג-פוקס-נאמן ושות', שניהם ותיקים בתחום. גם סיימון ג'פה מברנע ושות', רון ורד מיהודה רוה, מרק פיליפס מהרצוג-פוקס-נאמן ושות' ואפרת שפירא-אורן מתדמור ושות' בולטים בתחום.
בתחום האנרגיה המתחדשת בלט שמם של אמנון אפשטיין ונמרוד רוזנבלום ממשרד ERM.
נדל"ן ותכנון ובנייה
נדב אברמוביץ' (חג'ג'- בוכניק-ויינשטיין) / ירון אלכאוי (גורניצקי) / דורון אריאל / מאיה אשכנזי (וינשטוק-זקלר) / ורד גיטרמן (גולדפרב) / אלון יואלי (קנטור אלחנני-טל) / שלומי כהן (גורניצקי) / עזרא (איזי) קוקיא (הרטבי-בורנשטיין-בסון) / עומרי שילה (פישר-בכר-חן) / אדם שפרוך (יגאל ארנון)
השינויים הגדולים בתחום התחבורה העלו את מחירי הנדל"ן בפריפריה הקרובה ויצרו בועת מחירים בכל הארץ, שרבים מחכים שתתפוצץ. בכל מקרה, ידיהם של עורכי הדין בתחום עמוסות לעייפה. הרפורמה בתכנון ובנייה, תמ"א 38, קבוצות הרכישה הפורחות וכמובן עיסקאות הענק – אלה מעסיקים אותם רוב הזמן.
גם תחום זה מתאפיין במחלקות נדל"ן מובילות הפועלות במשרדים הגדולים, בצד משרדי בוטיק המתמחים בנדל"ן ו/או בדיני תכנון ובנייה. עורכי הדין המובילים בתחום שותפים לכל התהליכים בקרקע מרגע רכישתה ועד לתכנון, ולעתים גם בשלב השיווק.
עורך דין טוב בתחום הנדל"ן צריך להבין את התחום ואת הפוטנציאל הרב הגלום בו. מעבר למקצועיות וליצירתיות הנדרשות בכל תחום, עליו לדעת את כל הפרטים ולהיות מסוגל להשביח עבור הלקוח עיסקת מכר ולהוציא את מקסימום הזכויות מהקרקע.
ברשימה כללנו את עורכי הדין הפועלים בתחום העיסקאות, בצד אלה המתמחים בדיני תכנון ובנייה. כדאי לשים לב לאחד הצעירים המבטיחים בתחום: עו"ד שלומי כהן ממשרד גורניצקי, שבגיל 36 כבר מרכז את תחום הנדל"ן עבור קבוצת האחים עופר. מי שעוד מצטייר ככוכב עולה הוא עו"ד דורון אריאל, בן גילו של כהן, שאחרי כעשור במשרד קנטור-אלחנני-טל פרש השנה כנפיים ופתח משרד עצמאי. הוא כבר מעסיק 9 עורכי דין וביצע עיסקאות נדל"ן בשווי כמיליארד שקל.
ורד גיטרמן ממשרד גולדפרב חולשת על עיסקאות גדולות של א.דורי, אזורים, גינדי וכלל ביטוח וטיפלה בין היתר במכירת הקרקע במתחם אסותא. צעירים נוספים שמנבאים להם עתיד הם עזרא (איזי)קוקיא מהרטבי-בורנשטיין-בסון ועומרי שילה מפישר-בכר-חן. בתחום התכנון והבנייה כדאי לשים לב למאיה אשכנזי מוינשטוק-זקלר.
שוק ההון ודיני חברות
אודי אלפסי (גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג) / אודי אפרון (מ.פירון ושות') / נטלי ג'ייקובס (גרוס) / אייל דותן (קנטור-אלחנני-טל) / ד"ר שחר הדר (גרוס) / ענבל זכאי-חורב (גורניצקי) / שאול (שוקי) חיון (מיתר, ליקוורניק, גבע & לשם, ברנדויין ושות') / נטלי משען-זכאי (פישר, בכר, חן, וול, אוריון) / גור נדל (גולדפרב) / גל פיינגולד (קנטור אלחנני-טל)
בשעה שהבורסה דשדשה ב-2010 ביחס לעליות החדות של 2009, נמשכה המגמה המואצת של הפעילות בשוק ההון. מי שחשב שהשוק יפיק לקחים מהמשבר של 2008, שהמוסדיים ייתנו אשראי במשורה ושמודל הביטחונות ישתנה, התבדה. גם השנה המשיכה הרגולציה בתחום להיות חזקה (למשל בפרשת פסגות( בזכות הדומיננטיות של רשות ניירות ערך בראשות פרופ' זוהר גושן.
מעורך דין טוב בתחום נדרשת בראש ובראשונה הבנה של צורכי השוק. עורך הדין הוא כלי משלים לשחקנים האחרים: החתמים, בתי ההשקעות והבנקים. עליו לדעת לתמרן בחוכמה בין צורכי הלקוח לבין דרישות הרגולציה, במיוחד בימים שבהם הרשות מתערבת בצורה פעילה במהלכים עסקיים, והכל באופן שיאפשר להוציא את עיסקה אל הפועל. מי שיקפיד יותר מדי על קוצו של יו"ד, לא ישרת את האינטרס הכלכלי.
בתחום שוק ההון כללנו השנה את עורכי הדין המטפלים בתשקיפים ובהנפקות וכותבים חוות דעת בתחום דיני החברות וניירות הערך, בצד אלה העוסקים בבנקאות ובפיננסים. המובילה הבלתי מעורערת בתחום היא עו"ד אילנית לנדסמן-יוגב, ראש תחום ני"ע בהרצוג-פוקס-נאמן ושות', שאינה נכללת ברשימה משום שחרגה אך במעט מקריטריון הגיל.
השמות הבולטים שכבר עשו את הפריצה הם גל פיינגולד מקנטור-אלחנניטל, נטלי ג'ייקובס ואודי אלפסי מגרוס, שוקי חיון ממיתר ונטלי משען-זכאי מפי שר-בכר-חן. שמות נוספים שבלטו הם אודי אפרון מפירון, אייל דותן מקנטור, גור נדל מגולדפרב וד"ר שחר הדר מגרוס. כדאי לשים לב לענבל זכאי-חורב מגורניצקי, שהקולגות מנבאים שתפרוץ בשנים הקרובות.