ענת רואה
/ כלכליסט

אב גרוש לא פוגש את ילדיו: בית הדין הרבני פטר אותו מתשלום מזונות לאמם

אב התלונן ששני ילדיו לא מסכימים לפגוש אותו בחודשים האחרונים; בית הדין קבע שהביסוס ההלכתי להפסקת התשלום הוא הגדרת הילדים כמרדנים והתריע כי ישקול לחייב את האם להחזיר מזונות שקיבלה בעבר אם לא יחודשו המפגשים

החלטה יוצאת דופן של בית הדין הרבני: גבר גרוש שלא ראה את ילדיו מספר חודשים, בגלל סירובם של הילדים לפגוש אותו, קיבל פטור מתשלום מזונות ילדים לאמם של הילדים. הפטור יהיה בתוקף עד שיחודשו המפגשים.

בית הדין אף הוסיף כי ככל שלא יחודש הקשר בין האב לילדים, ישלים בית הדין את ההחלטה והוא עלול להעניק לאב פטור מחיוב תשלומי מזונות גם לגבי תקופת עבר.

 

מדובר בהחלטה שניתנה אתמול (ד') בבית הדין הרבני האזורי בירושלים, ועניינה זוג שהתגרש לפני עשר שנים ולהם שני ילדים משותפים, בני 12-14. הילדים נמצאים במשמורת האם, כאשר כל אחד מבני הזוג לשעבר נישא מחדש ויש לו ילדים נוספים מהנישואים החדשים. ההורים מתגוררים במרחק של כשעת נסיעה זה מזו.

 

בית הדין קבע הסדרי שהות ומפגשים בין האב לילדים אך הם לא מתקיימים ונוצר נתק בין האב לילדים. את אחד הילדים לא פגש האב מאז חודש מרץ ואת הילד השני מאז חודש יוני.

מההחלטה עולה כי בטרם הכריע, מינה בית הדין פסיכולוגית מומחית שתגיש חוות דעת וזו הביעה דעתה שהאם היא שגורמת ליחס שלילי של הילדים כלפי אביהם ולכן אחראית לנתק שנוצר. חברי ההרכב כתבו כי הם בדעה שהאחריות ההורית המוטלת על האם הינה "ליצור רצון אצל הילדים להיות בקשר עם אביהם" והיא לא מקיימת את החובה הזו, מחבלת בקשר של הילדים עם האב וגורמת לריחוק וניתוק. "בית הדין רואה באם אחראית למצב שנוצר", נכתב בהחלטה הקצרה.

 

האב שמיוצג בידי עו"ד יהודית מייזלס ביקש להפסיק לשלם מזונות על מנת להביא לשינוי בהתנהגות האם. הוא הציע שיעשה שימוש בדמי המזונות לתשלום עבור טיפול עליו תמליץ מומחית בית הדין. האם התנגדה לבקשה וטענה שהאב מחפש סיבה להיפטר מחוב המזונות.

 

חברי ההרכב כתבו כי לאחר בחינת המצב וטובת הילדים, עולה הצורך הדחוף לחידוש הקשר של הילדים עם האב, ולאור העובדה שהם רואים את האם אשמה בנתק שנוצר, "מוצא בית הדין הצדקה לבקשת האב לביטול חובת המזונות ככלי שיש בו להביא לשינוי בהתנהגות האם. על כן מחליט בית הדין לבטל את חיוב האב בתשלום דמי מזונות הילדים, החל מהיום ועד לחידוש הקשר של האב עם הילדים".

 

הביסוס ההלכתי להפסקת חיוב המזונות הינו הגדרת הילדים כמרדנים. בנוסף נקבע כי המשפחה תקבל טיפול דחוף, בהתאם להמלצות טיפוליות של המומחית, ועלות הטיפול תחול על האב, כהצעתו. האם מיוצגת בהליך בידי עו"ד לירון טרי וטו"ר דוד חיים וינקלר.

 

עו״ד יהודית מייזלס, מומחית בדיני משפחה אשר יצגה את האב, מסרה: ״אני מברכת על החלטת בית הדין, שיש בה נקיטת צעד אופרטיבי ואמיץ למלחמה כנגד הסתה וניכור הורי. ההחלטה היא גם יצירתית כי לא מדובר בסנקציה נגד האם, אלא לטובת הילדים – שכן דמי המזונות שבוטלו יופנו לצורך מימון טיפול לילדים שהוסתו נגד אביהם. מקרים שבהם הורה אחד מרחיק ילדים מן ההורה השני דורשים תגובה חזקה ומיידית. התגובה לניכור הורי צריכה להיות מהירה כדי להקטין הנזק האדיר לנפשם של קטינים״.

מאמרים

לצפייה במאמרים נוספים

כלכליסט

עורכות הדין חלוקות: מהו טרור כלכלי?

Ynet

כשהחזרה ללימודים במחלוקת: מדריך להורים הגרושים בתקופת הקורונה

ישראל היום

מאנה וצ'רוואני בדרך לבית המשפט?

כלכליסט

כשאתה מספיק עשיר, 42 אלף שקל מזונות בחודש זה סביר

The Marker

לא מוותרת: 13 שנה אחרי הגירושין – האישה תבעה, וזכתה ב-12 מיליון שקל

הארץ

הצרה הבאה של הלהט"ב בישראל: איך מתגרשים?

כלכליסט

תקדים: אין לשנות צוואה הדדית לאחר פטירה

כלכליסט

גם מאהבת יכולה להיחשב ידועה בציבור

Ynet

אחרי הגירושין: מי מחליט על הילדים?

כלכליסט

לא באת לראות את הילדים? תשלם

nrg

עורכי הדין הכי טובים: דיני משפחה

The Marker

סוף למלחמות הירושה | מתי חשוב לערוך צוואה, על מה כדאי להקפיד – וכמה זה עולה?

Ynet

תבע את בנו: "הדירה שהעברתי לך שייכת לי"

ידיעות אחרונות

גירושי הכסף

The Marker

האם גישור חובה באמת פותר סכסוכי גירושין? הנתונים נחשפים

The Marker

מלחמות הנדל"ן של הגרושים: "בלי הדירה, היינו נפרדים הרבה קודם"

nrg

הכי טובים 2011: עורכי הדין הכי מבטיחים

Ynet

פס"ד תקדימי: הומואים הוכרו כהורים ללא בדיקת רקמות

Ynet

סכסוך גירושים: "בעלי שיקר לי שהיה במוסד"

Ynet

החיסיון בוטל: עורכי דין של הבעל יעידו במשפט גירושים

גלובס

"בתיקי גירושים היום יש שימוש מוגזם ב'ניכור הורי'. ממהרים לשלוף את הקלף הזה"

ידיעות אחרונות

שני ילדים, שלושה הורים

Mako

אם ותאומות מפונדקאית נתקעו בחו"ל

גלובס

"השלכות הרות גורל על ציבור הגרושים בישראל": פסק דין הבוגדת הוא זמן לחשבון נפש של מערכת המשפט

דילוג לתוכן